Skąd pochodzą produkty spożywcze? Odgadnij nazwy geograficzne takich miejsc na podstawie opisów.
1. Stan w północno - wschodnich Indiach leżący u podnóża Himalajów, sąsiadujący z Bhutanem i Bangladeszem, który słynie na świecie z uprawy herbaty.
2. Miasto we Francji, położone w regionie Burgundia, które jest miejscem produkcji charakterystycznej, pikantnej musztardy. Jest ona produkowana wyłącznie z brązowej gorczycy, a wapienne grunty regionu dają wyjątkowo ostre nasiona.
3. Kraina historyczna i region rolniczo - przemysłowy w południowej Francji. Panuje tam podzwrotnikowy śródziemnomorski klimat, który sprzyja uprawie ziół. Ich mieszanka, w skład której wchodzą m. in. rozmaryn, bazylia, tymianek używana jest w różnych regionach świata.
4. Miasto położone w zachodniej części Holandii (Królestwa Niderlandów), które słynie z wyrobu sera o tej samej nazwie. Prawa miejskie zyskało w 1272 r., jako pierwsze miasto w prowincji Holandia Południowa.
5. Miasto w północnych Włoszech, w regionie Emilia - Romania, które znane jest na świecie z produkcji charakterystycznej szynki. Jest ona wytwarzana z całych udźców wieprzowych i suszona tradycyjnymi metodami w specyficznym klimacie tego regionu.
6. Kraj we wschodniej Afryce będący jednym z czołowych producentów kawy na świecie. Jeden z jego regionów - Kaffa uważany jest za praojczyznę kawy. Na jego obszarze panuje wilgotny klimat oraz występują żyzne gleby, co sprzyja uprawie kawowca.